Comoara Pivnitei – Burgund

Comoara Pivnitei este o eticheta de imbuteliere a vinului de masa produs la Crama Ceptura, care apartine de Prahova-Estate (2004), firma  cu capital integral romanesc, care are in administrare si exploatare centrul viticol Urlati-Ceptura. Crama Ceptura cuprinde numeroase plantatii in localitatile Soimesti, Rotari, Malu Rosu, Valea Seimen, Valea Crangului, Valea Nucetului si Orzoaia, amplasate cu precadere pe versantii sudici ai dealurilor subcarpatici.

Ambianta ecologica oferita de interactiunea factorilor suport (relief, sol) si bioclimatici confera vinului o calitate deosebita, si o naturalete desavarsita, ce ii confera si bine-meritata localizare a Cramei Ceptura in circuitul national “Drumul Vinului”, sectiunea de traseu Prahova.

Vinul rosu de masa despre care va vorbesc aici provine de la viile din zona Rotari, Malu Rosu, Valea Nucetului, si e o combinatie armonioasa din soiurile Feteasca Neagra, Merlot si Burgund mare. Vinurile de masa ambalate sub emblema Casa Mare sunt fermentate si maturate in baricuri de stejar de provenienta franceza, de aici si aroma intacta si taria acestui vin – alc. 12,0%.

Vinul este de culoare rosu-lemnos, cu buchet aspectuos in nuante de visiniu-perlat. Are un parfum inviorator de fructe de padure bine coapte, tamaie si stafide, cu tenta usor lemnoasa. La temperatura optima de servire (temperatura camerei 17-18°), gustul ii este definit ca fiind bine definit, catifelat si cu adevarat savuros, dar in acelasi timp bogat, barbatos si viguros.

Fiind un vin de masa de tip pansament, demisecul de fata este un armonizant perfect pentru mancarurile precum fripturile usoare, gratarul, mancarurile picante si mancarurile de ciuperci ori branzeturile aromate. Personal vi-l recomand servit si la retete traditionale romanesti, precum sarmale, tocane ori mancaruri de varza, gustul acestui vin venind sa imbogateasca gustul mancarii. Recomand insa sa fie consumat moderat in ciuda gustului parintesc si prietenos, deci fara a-i neglija taria.

Un mic secret: o portie de sarmale cu ciuperci (bine rumenite), cu o lingura buna de smantana grasa, vor face din acest vin un adevarat ospat. De asemeni, fiind un vin de masa natural, nesofisticat, dar gustos, la un pret rezonabil, va recomand sa il puneti pe masa la orice agapa in familie sau cina cu prieteni numerosi. Nu aveti cum sa dati gres!

Pofta mare si astept aprecierile voastre!

Lasă un comentariu