Cartofi mediteraneeni la tigaie

Ingrediente (2 portii):

500 gr. cartofi fierti in coaja, 1 ceapa (potrivita), 5 linguri de ulei de masline, mirodenii: busuioc proaspat, 4-5 catei de usturoi, origano, busuioc uscat, patrunjel uscat, piper, sare

Carftofii fierti se scot din apa fierbinte si se lasa la racit cateva minute (1). Se curata apoi de coaja (2) si se maruntesc direct intr-o tigaie incapatoare (4), in care ati adaugat in prealabil uleiul de masline. Se da la foc mic, si intre timp se taie ceapa marunt (3). Ceapa maruntita se adauga peste cartofi si se da totul la foc potrivit (5).

Intre timp se pregatesc mirodeniile (6), se marunteste usturoiul si apoi busuiocul verde.

Cand cartofii sunt rumeniti (7) se adauga pe deasupra usturoiul, busuiocul verde, 1/2 lingurita de patrunjel uscat, 1/4 lingurita de busuioc uscat, un varf de lingurita de origano, un varf de cutit de piper si 1/2 lingurita de sare (8).

Se omogenizeaza totul (9) si se mai lasa la foc mic 2-3 minute, amestecand continuu. Se serveste cald, ca atare (11) sau ca si garnitura la ochiuri, branzeturi stagionare sau carnuri albe preparate la plita/gratar.

(Mai multe fotografii aici)

Nota bene: Daca nu dispuneti de busuioc proaspat atunci folositi in compensatie patrunjel vedre. La fel si in cazul uleiului, acesta poate fi inlocuit si cu ulei de soia, porumb sau floarea soarelui. Nu rumeniti prea tare cartofii si nu prajiti mirodeniile pentru a nu risca sa ratati gustul. Incercati sa ii consumati cat sunt calzi. Cand se racesc nu mai au aceeasi aroma/consistenta.

Mici secrete: Fiind o reteta din bucataria mediteraneana (invatata in Sicilia), aceasta se serveste in compania salatelor proaspete, a ochiurilor la capac si/sau a carnurilor albe preparate la aburi/plita/gratar. Merge totul cu un Merlot, un Nero d’Avola sau orice vin demisec rosu (negru). Este de regula urmat de un desert simplu: fructe, inghetata sau un serbet rece (sau budinca rece).

Consumati ca atare (sau doar cu salata), acesti cartofi sunt si mai buni daca li se adauga pe deasupra putin parmezan (Grana Padano) si sunt serviti cu rosii siciliene (cherry).

Pofta mare si astept aprecierile voastre!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s