Orez chinezesc cu sos de ceapa & ciuperci umplute cu mix de feta, burduf si rozmarin

Ingrediente (3-4 portii):

300 gr. orez (prefiert), 600 gr ciuperci, 150 gr. branza de burduf, 150 gr. branza feta, 3 cepe potrivite, 5 linguri de ulei de masline, mirodenii: sare, piper, rozmarin maruntit, 50 ml. sos de soia

Pentru inceput se spala orezul si se pune la fiert intr-o oala incapatoare, umpluta pe jumatate cu apa (se amesteca la intervale regulate de timp pentru a nu se prinde). Se spala bine ciupercile, se rup cu grija piciorusele (pastrand palaria intreaga) (3), si se aseaza intr-o tava (4). Se acopera cu folie de aluminiu si se da la cuptor la foc mediu.

Intr-un bol, se faramiteaza branzeturile (1), se adauga putin rozmarin (dupa gust, dar nu mai mult de 1/2 lingurita) si 2 linguri de ulei de masline (5). Se amesteca totul bine pana se obtine o pasta omogena (6).

Se curata ceapa, se taie pestisori (sotile) (7) si se pune la calit in 3 linguri de ulei (8). Se verifica ciupercile, iar daca acestea au lasat zeama (9) se scot de la cuptor. Zeama de la ciuperci se adauga cu grija peste ceapa usor calita (10) alaturi de 1/4 lingurita de sare, un varf de cutit de piper, piciorusele maruntite de la ciuperci si 100 ml de apa (11). Se lasa totul pana scade, avand grija sa se amestece din cand in cand.

Intre timp, se pune la scurs orezul (13), se umplu ciupercile cu pasta de branza si se aseaza din nou in tava (12). In cazul in care va ramane pasta de branza, taiati 2-3 cartofi in jumatate, scobiti putin interiorul si adaugati restul de branza. Se dau apoi la cuptor (la foc mic) aprox. 10-15 min.

Cand ceapa a scazut destul se adauga sosul de soia (14), se amesteca bine si se mai lasa la foc mic circa 2 min. Se adauga apoi orezul (15) si se amesteca bine (16). Se mai lasa un minut la foc mic, iar intre timp, se scot de la cuptor ciupercile rumenite (17).

Se aseaza pe o farfurie intinsa totul (18) si se serveste cald!

(mai multe fotografii aici)

Nota bene: Am optat pentru un orez prefiert cu bob lung pentru ca se fierbe repede, nu se lipeste, si e la acelasi pret cu cel obisnuit. Chinezii folosesc ulei de porumb. Daca acesta va este la indemana vi-l recomand, daca nu folositi ulei de masline sau ghiar ulei de floarea soarelui. Va recomand sa cumparat ciuperci cu palariile mai mari pentru ca acestea se vor strange in urma tratamentului termic. In locul branzei de burduf puteti folosi si o branza cu mucegai verde pentru un plus de savoare (insa nu amestecati ambele pt ca sunt destul de acidulate). Daca nu dispuneti de o tava cu strat anti-prindere atunci puteti folosi o hartie cerata. Nu caliti ceapa, ea trebuie sa fie mereu hidratata, urmarindu-se sa se obtina un sos. Asadar, daca mai este nevoie de apa mai adaugati pe parcurs. Lasati orezul sa se scurga bine inainte de a fi amestecat cu sosul de ceapa. Un orez care nu a fost bine scurs risca sa transforme totul intr-un pilaf.

Mici secrete: Pentru ca reteta sa va reuseasca este foarte important sa obtineti un orez bine fiert dar integru. Un orez traditional chinezesc este completat de obicei de ciuperci de copac sau muguri de bambus. Daca le aveti la indemana vi le recomand cu caldura. Ca si bautura la acest meniu, personal va recomand un vin alb demisec (de ex un Muscat Ottonel de Terase Danubiene). Merge de asemeni cu un ceai negru puternic, sau urmat de un desert slab indulcit.

Pofta mare si astept aprecierile voastre!

2 responses to “Orez chinezesc cu sos de ceapa & ciuperci umplute cu mix de feta, burduf si rozmarin

  1. o s ate surprinda putin, dar eu am fost mai incantat de cat de bun a iesit orezul. Unele mancaruri nu sunt aspectuase, insa sunt foarte bune. Chinezii nu tin la aspect ci mai degraba la cat de natural si cat de sanatos e. Dar si siupercile au iesit extraordinar de bune… rozmarinul face totul!

  2. ciupercile alea arata fantastic!…deja imi ploua in gura!…de orez nu-s asa sigura ca-i bun, dar cum n-am incercat, te cred pe cuvant pana la proba contrarie….si totusi, ciupercile alea arata genial…maine dau spargere in magazin la raionul cu ciuperci proaspete.parol!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s