Orez indian la tigaie

Ingrediente (4 portii):

300 gr. orez (prefiert), 1 ardei gras mare, 3 cepe potrivite,  2 morcovi, 100 gr. mix de mazare & porumb (congelat), 2 oua, 5 linguri de ulei de masline, mirodenii: sare, piper, curcuma, ghimbir, patrunjel uscat (3)

Pentru inceput se spala orezul (1) si se pune la fiert intr-o oala incapatoare, umpluta pe jumatate cu apa (se amesteca la intervale regulate de timp pentru a nu se prinde). Se pune la dezghetat in apa calda mixul de mazare & porumb si se curata ceapa, ardeiul gras (2) si cei 2 morcovi.

Se taie sotile (pestisori) ceapa si ardeiul gras (4). Intr-o tigaie incapatoare se pun 5 linguri de ulei de masline si se pun la undit (la foc potrivit) ceapa si ardeiul gras (5). In paralel se pune la scurs mixul de mazare si porumb (6) si se taie morcovii rondele (sticks) (7).

Cand ceapa si ardeiul sunt aproape undite se adauga un varf de lingurita de piper. Se mai lasa 1 minut pe foc, amestecandu-se continuu. Apoi se adauga mixul de mazare si porumb, o jumatate de lingurita de curcuma si un varf de cutit de ghimbir (8), amestecand timp de 1 minut. Se mai adauga si morcovul taiat rondele si o jumatate de lingurita de sare (9). Se amesteca bine si se lasa la patruns totul 2-3 minute.

Intre timp, orezul fiert (10) se pune la scurs intr-o sita, fiind stopit putin cu apa rece (dar nu clatit! el trebuie sa ramana cald).

Se bat cele 2 oua ca pentru omleta si se adauga in tigaie, dupa ce in prealabil s-a facut putin loc pentru prajire. Ouale se amesteca cu o spatula de lemn si se maruntesc continuu pana ce acestea sunt prajite (11). Se adauga apoi orezul (bine scurs), si (optional) putin patrunjel uscat (12). Se amesteca bine si se mai lasa la foc cca. 3 minute, avand grija sa se omogenizeze (13).

Se serveste ca atare (14,15) sau ca si garnitura la cartofi natur, ori carne alba facuta la plita/gratar.

(mai multe fotografii aici)

Nota bene: Am optat pentru un orez prefiert cu bob lung pentru ca se fierbe repede, nu se lipeste, si e la acelasi pret cu cel obisnuit. Indienii folosesc ulei de palmier. Daca acesta va este la indemana ca pret vi-l recomand, daca nu folositi ulei de masline sau ghiar ulei de floarea soarelui. La schimb cu mixul (congelat) de mazare si porumb (nelipsit in anotimpul rece) puteti opta pentru conserva de porumb si mazare proaspata, semifiarta. Daca nu tineti prea mult la estetica si nu puteti taia morcovul rondele, atunci optati pentru ceva mai la indemana, avand grija ca acesta sa fie taiat subtire pentru a fi patruns mai repede. Daca nu dispuneti de curcuma, atunci puteti folosi si curry, avand grija ca acesta sa contina cel putin 40% curcuma. In masura in care dispuneti de ghimbir proaspat vi-l recomand in detrimentul celui pudra (la plic). Daca nu va descurcati sa prajiti ouale in aceeasi tigaie, atunci puteti desfasura procesul intr-o alta tigaie. Lasati orezul sa se scurga bine inainte de a fi amestecat cu legumele. Un orez care nu a fost bine scurs risca sa transforme totul intr-un pilaf.

Mici secrete: Pentru ca reteta sa va reuseasca eeste foarte important timingul si ordinea adaugarii ingredientelor si mai ales a mirodeniilor. Un orez traditional indian este completat la final si cu putin sos de soia (dupa gust). Pentru a fi savurat la maximum, orezul indian, care este un preparat foarte condimentat si foarte aromat, merge bine (ca si garnitura) in compania unor preparate usoare: de ex. cartofi natur cu smantana (pentru vegetarieni) sau un piept de pui facut la plita/gratar (pentru cei care consuma carne). Ca si bautura, indienii consuma alaturi de orez ceai de ghimbir cu lamaie. Personal va recomand o limonada, si daca va ambitionati totusi la un vin, atunci va recomand un vin alb demidulce (spritat).

Pofta mare si astept aprecierile voastre!

13 responses to “Orez indian la tigaie

  1. Este foarte bun. Multumim pentru reteta!

  2. multumesc…super…chiar am primit laude..

  3. Am incercat reteta de doua ori. Eu am folosit orez salbatic. A avut succes! Ma bucur ca am ajuns pe blogul tau 🙂

  4. Foarte bun, am incercat in seara asta:D

  5. pai pune-i o denumire la reteta si zi-i ca atare! :))

  6. Azi mi-era foame si am incercat ceva in genul retetei tale, doar ca in loc de amestec mexican am pus telina, morcov si sfecla rosie iar in loc de curry si ghimbir am ales chilli(de fapt doar asta aveam).Nu stiu daca ce am facut eu se mai poate numi „orez indian” dar a iesit o delicatesa de orez rosu si spicy, ca o femeie roscata in timp ce face dragoste.

  7. frumos, ma bucur ca gatiti impreuna! si va astept oricand sa imi incercati retetele!

  8. da,asa e..noi impartasim si mancarea si retetele:) abia astept sa mai facem si celelalte retete.si mai astept retete noi:P cum zicea si bogdan…rezultatul ne-a uimit gura.si mancarea am facut impreuna,nu am facut eu mai mult,ne place sa gatim impreuna:D

  9. cu mare drag… vad ca placerea de a imparatsi mancarea cu prietenii e completata de a impartasi retetele cu prietenii! Ma bucur sincer ca v-a iesit!

  10. De cand am vazut reteta mi-a luat ochii si am zis ca musai trebuie sa incerc si eu. Astazi ne-am hotarat sa mancam ceva bun (eu si Andrea) si am stiut ce o sa gatim. Prepararea nu a luat mult timp si a fost chiar relaxant. Mai mult a lucrat bucatareasa, dar am ajutat si eu. 🙂 Rezultatul ne-a uimit gura! There will be a next time very soon! Multumesc Beri pentru reteta!

  11. te astept oricand pe la mine sa imi gusti din bunatati!

  12. :(( acum as veni ca sa mai gust o data din bunatatile gatite de tine…a fost cea mai buna masa vegetariana…:)…imediat ce ajung acasa, la bacau, o sa incerc si eu, sa vad ce iese;))
    pupici si pofta buna;)

Lasă un comentariu