Mix indian de radacinoase la lipie

Ingrediente (8 portii):

4 morcovi (300 gr), jumatate de telina (250 gr), 1 radacina de patrunjel (100 gr), 1 ridiche neagra (150 gr), 1 pastarnac (100 gr), 200 gr mazare (congelata), 2 oua, 4 cartofi (potriviti), 200 gr smantana, 4 linguri seminte de susan, 4 linguri de ulei, patrunjel verde, mirodenii: piper, sare, 1/2 lingurita curcuma, un varf de cutit de ghimbir (pudra), 8 lipii si 200 gr orez fiert (optional)

Pentru inceput se spala si se curata radacinoasele de coaja (1). Se taie morcovii, ridichea, telina, patrunjelul si pastarnacul rondele subtiri (2, 3) si se pun la copt (fara ulei) intr-o tigaie, la foc potrivit, amestecandu-se din cand in cand cu o spatula de lemn (4). In paralel, se taie cartofii marunt (5) si se pun la prajit in ulei intr-o alta tigaie (6).

Cand radacinoasele sunt aproape coapte, se pipereaza si sareaza dupa gust si se adauga mazarea (7). Se lasa cca 5 minute, dupa care se adauga smantana amestecata cu susan si cele 4 linguri de ulei (9). Se omogenizeaza (10) si se mai lasa la calit cca 10 min, amestecand din cand in cand. Se sparg apoi ouale in aceeasi tigaie (11) si se maruntesc pana sunt calite (12). Se adauga apoi curcuma si ghimbirul si se amesteca totul (13).

Intre timp, cartofii prajiti (8) se scot pe o farfurie si se lasa la scurs (14). Se marunteste patrunjelul verde si se adauga alaturi de cartofi in tigaia cu radacinoase (15). Optional se adauga si orezul fiert. Se omogenizeaza totul si se mai lasa impreuna la calit cca 2 min (16).

Compozitia astfel obtinuta se aseaza pe lipie (17) si se ruleaza ca o clatita (18). Se serveste calda!

(mai multe fotografii aici)

Nota bene: Puteti folosi mai multe feluri de radacinoase si chiar porumb fiert, in proportii, de asemeni, dupa preferinte. Nu coaceti prea tare legumele si folositi o tigaie care nu lipeste legumele. Nu prajiti prea tare cartofii (nu ii uscati). Acestia trebuie sa ramana moi dupa prajire. Daca doriti ca mixul de legume sa iasa mai putin uscat, folositi o cantitate dubla de smantana. Indienii folosesc ulei de palmier. Daca acesta va este la indemana ca pret vi-l recomand, daca nu folositi ulei de masline sau chiar ulei de floarea soarelui. Daca nu dispuneti de curcuma, atunci puteti folosi curry, avand grija ca acesta sa contina cel putin 40% curcuma. In masura in care dispuneti de ghimbir proaspat vi-l recomand in detrimentul celui pudra (la plic). Daca nu va descurcati sa prajiti ouale in aceeasi tigaie, atunci puteti desfasura procesul intr-o alta tigaie.

Mici secrete: Pentru ca reteta sa va reuseasca este foarte important timing-ul si ordinea adaugarii ingredientelor si mai ales a mirodeniilor. Un mix traditional indian este completat la final si cu putin sos de soia (dupa gust). Servit la lipie, acest preparat merge de minune cu sos aromat de rosii, sos de smantana cu ciuperci sau iaurt cu usturoi (pentri cei cu ficatul tare). Ca si bautura, indienii consuma la acest mix ceai de ghimbir cu lamaie. Personal va recomand o limonada.

Pofta mare si astept aprecierile voastre!

One response to “Mix indian de radacinoase la lipie

  1. Arata foarte bine o s-o incercam deseara, multumim de reteta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s