Premiat Eticheta Neagra – Dry Riesling

Premiat-Eticheta Neagra este un brand al casei de vinuri Murfatlar (1943) din Dobrogea (sud-estul Romaniei), care detine o podgorie de 3.000 ha de vita de vie, impartita in mai multe parcele viticole, localizate intre Dunare si Marea Neagra, in centrul podisului Dobrogei, cuprinzand localitatile Murfatlar, Valul lui Traian, Poarta Alba si Siminoc.

Dry Rieslingul pe care vi-l prezint aici este fabricat din struguri culesi la maturitate, proveniti de pe Colinele Dobrogei (Poarta Alba). Este fermentat in vase de inox si invechit in sticle, pastrandu-si astfel aroma si taria (12% vol. alc.).

Vinul este de culoare galbena-aurie, cu buchet floral perlat caracteristic, armonic si persistent. Are un parfum ‘vindecator’ de stafide si flori de camp, cu o buna evolutie in invechire, devenint pronuntat de stafide si flori de primavara. La temperatura optima de servire (8-10°C), gustul ii este definit ca fiind fin, elegant, bine echilibrat, specific soiului din care face parte (Riesling). Are o evolutie buna in urma maturarii, iar in urma invechirii vinul capata un gust bogat si un parfum expresiv, avand tendinta de indulcire (trecand in clasa vinurilor demidulci).

Fiind un demisec alb, este recomandat in general cu preparate mediteaneene, din peste sau fructe de mare, pui sau alte carnuri albe usoare. Mai poate fi servit si ca desert, cu fursecuri (nu prea dulci) sau salate de fructe. Personal vi-l recomand doar acompaniat de mancaruri mediteraneene usoare sau chiar salate de cruditati (de ex. o salata cu ton si oua fierte, o salara de cruditati cu piept de pui etc.). Fiind un vin lejer, agreabil, va recomand sa nu il consumati alaturi de preparate grase, mancaruri foarte condimentate sau deserturi foarte dulci.

Mici secrete: pentru a fi pus cu adevarat in valoare, vi-l recomand pentru degustare dupa ce acesta a fost adus la temperatura optima de consum (cel mai la indemana tinut la frigider inainte de a fi consumat). Pentru a nu-i denatura gustul va recomand sa folositi in mancaruri doar condimente mediteraneene pe care sa le adaugati doar la sfarsitul prepararii acestora. Vinul de fata, fiind unul lejer, merge de minune in anotimpul cald acompaniat de 4 cuburi de gheata la un pahar de 2o0 ml. de vin.

Cireasa de pe tort: pentru a crea o conexiune intre vin si mancarea preparata, stopiti carnea alba sau pestele cu vin in timpul tratarii termice a acestora. Restul e magia gustului!

Pofta mare si astept aprecierile voastre!

4 responses to “Premiat Eticheta Neagra – Dry Riesling

  1. daca imi spui exact de unde iau vinul, cu mare drag🙂

  2. Salut!! poti face si o descriere a vinului „Premiat Eticheta Neagra Rosu 0.75L Murfatlar”? mersi frumos

  3. Ma indoiesc sincer ca merge la o omleta, dar poti incerca si vei descoperi singur daca iti place sau nu. Cat despre stropitul puiului sau pestelui cu vin (caci despre carne alba este vorba, nu despre omleta), consider ca vinul are un efect de aromatizare a carnii in timpul tratamentului termic. Deci ii va conferi o aroma aparte. La omleta poti folosi smantana in continuare… dar ai grija ca e bomba calorica ce spui tu acolo🙂

  4. La omleta nu se potriveste? Si cum adica pui pe carne? Eu cand fac la mine omleta, pun smantana nu vinoase…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s