Penne Rigate al pomodoro con Grana Padano

Ingrediente (4 portii):

500 gr. Penne Rigate, 300 gr. rosii pasate, 150 gr. Grana Padano (gratinat), 1 ceapa potrivita, 3 linguri de ulei de masline, o ceapa (medie), mirodenii: sare, piper, origano maruntit, frunze uscate de busuioc, patrunjel deshidratat

Se pun la fiert intr-o oala incapatoare cele 500 gr. de Penne Rigate (1) în 2-3 l. de apă. Se amesteca din cand in cand cu o lingura de lemn pentru ca pastele sa nu se lipeasca intre ele. Intre timp, se taie ceapa slice (pestisori) (2) si se pune la calit in cele 3 linguri de ulei de masline (3).

Cat ceapa este la calit, se pregatesc mirodeniile: 1/4 lingurita de sare, 5-6 frunze uscate de busuioc, 1/4 lingurita de origano maruntit si cateva fire de patrunjel deshidratat (4). Se maruntesc busuiocul si patrunjelul, si se adauga alaturi de sare si origano peste sosul de rosii, care a fost pus in prealabil intr-un bol (5). Se omogenizeaza bine totul (6).

Cand ceapa este aproape calita (galben-auriu) se adauga un varf de cutit de piper (7) si se mai lasa la calit un minut. Se adauga apoi sosul de rosii (8), se amesteca bine (9) si se lasa la foc circa 3 minute, amestecand din cand in cand.

Intre timp, se gratineaza 150 gr. de Grana Padano (10) si se pun pastele la scurs intr-o sita (11).

Dupa preferintele fiecaruia exista doua modalitati de consum al acestor paste. Ori se pun pastele in farfurie si se adauga pe deasupra sosul de rosii si branza gratinata (12, 13), ori se adauga pastele peste sos direct in tigaie si se amesteca totul bine (14), dupa care se pun in farfurie si se adauga branza gratinata (15). Se serveste cat e cald!

(mai multe fotografii aici)

Nota bene: Folositi pentru prepararea sosului o tigaie incapatoare. Daca nu dispuneti de una, atunci preparati sosul intr-o oala. Nu lasati ceapa sa se caleasca prea tare si nici piperul sa se prajeasca (poate deveni toxic pt ficat). Nu inlocuiti rosiile pasate cu sos de rosii sau pasta de rosii. Nu clatiti pastele fierte cu apa rece, lasati-le sa se scurga si atat. In schimbul busuiocului uscat puteti folosi putin busuioc verde maruntit, pe care sa il adaugati doar pe deasupra inainte de servire. La fel si despre patrunjel. Daca nu dispuneti de Grana Padano puteti folosi si Parmezan gratinat. Orice alt tip de branza va devia de la reteta.

Mici secrete: pentru a savura la maximum aceste paste puteti adauga la sos (peste ceapa calita, inainte de amestecul cu rosiile pasate) 2 linguri de vin alb sec. Puneti branza gratinata peste paste doar inainte de servire. Pastele de fata merg cu un vin alb, demisec (indicat un Muscat-Ottonel sau Riesling Italico). In cazul in care aveti si desert la masa, atunci puteti servi un vin alb sec.

Pofta mare si astept aprecierile voastre!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s