Placinta cu mere (La multi ani, Ioana!)

Ingrediente

1 kg mere (dulci), 550 gr faina, 200 gr zahar, 300 gr margarina (de gatit), 1 lingurita scortisoara (macinata), 1/3 lingurita de sare, 1/2 lamaie, 20 gr. zahar pudra

Se spala merele (1) si se curata subtire de coaja (3).

Se pune margarina la topit intr-o oala, la foc mic (4) si se amesteca din cand in cand daca este nevoie. Intre timp se dau pe razatoare merele (fara cotor) si se stoarce o jumatate de lamaie (6). Intr-un bol mare (7) se pun: faina, merele rase, zaharul, sarea, scortisoara, sucul de lamaie si margarina topita (5). Se amesteca toate acestea cu o lingura de lemn pana se omogenizeaza (8).

Se unge o tava cu ulei si se tapeteaza cu putina faina (9). Se rastoarna in aceasta toata compozitia si se intinde intr-un start uniform (10). Se da la cuptor (11) timp de 1 h la foc mic, sau 40 min. la foc potrivit.

Cand aceasta este coapta (12), se scoate din cuptor si se pudreaza imediat cu zahar pudra (13). [Se deseneaza cu degetul un smiley face… La multi ani, Ioana!]. Cand s-a mai racit putin se taie si se aseaza pe o farfurie (15). Se serveste cu mare pofta drag!

(mai multe fotografii gasiti aici)

Nota bene: Va recomand sa cumparati merele din piata, si sa cautati mere dulci, chiar daca nu au un aspect neaparat  comercial. In loc de margarina puteti folosi la fel de bine si unt. Nu folositi esente sau alte chimicale. Nu are rost; pastrati reteta cat mai naturala. Nu folositi robotul de bucatarie pentru maruntit merele si nici mixerul pentru amestecul compozitiei. Pentru a o consuma asteptati ca aceasta sa se raceasca.

Mici secrete: Pentru a omogeniza mai bine compozitia, puteti topi zaharul odata cu margarina, iar daca nu dispuneti de o tava cu strat anti-prindere puteti folosi in schimb hartie cerata. Daca merele sunt foarte dulci puteti regla cantitatea de zahar in functe de preferinte. Placinta cu mere este un desert foarte consistent si foarte hranitor. De aceea este recomandat sa o consumati dupa mese usoare. Merge de minune cu limonada sau ceai negru.

Pofta mare si astept aprecierile voastre!

8 responses to “Placinta cu mere (La multi ani, Ioana!)

  1. Imi plac povestioarele voastre! Ma bucur cand lumea imi lasa comentarii la retete dupa ce in prealabil le incearca! Multumesc si ma bucur ca va bucurati de retetele mele!

  2. Prima oara a iesit buna, a doua oara…si mai buna. Atata timp cat a trebuit sa o ascund in dulap k sa o pot manca cu toti prietenii mei…k altfel nu mai prindea toata lumea :))

  3. ma bucur foarte mult… asta imi da si mai mult elan in a impartasi cu voi retetele mele! Hugs catre capitala!

  4. este foarte buna!!! am incercat-o si eu🙂 a iesit delicioasa!

  5. te astept in Cluj la o placinta cu mere doar pentru noi doi! Salutari catre Barlad!

  6. Yummi ce bine arata😀 felicitari bucatarului ^_^

  7. La multi ani, scumpa mea! Sa stii ca prajitura a iesit intr-adevar delicioasa!

  8. multumesc scumpul meu. daca doar pozele imi fac o asemenea pofta, nici nu vreau sa-mi imaginez ce arome pluteau prin casa si ce impact aveau asupra lui sebi si a colegei de apartament. sunt niste norocosi. pup tare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s