Orez cu ciuperci si legume la cuptor

Ingrediente (6-8 portii):

1,5 kg orez fiert (500 gr orez), 500 gr ciuperci, 2 cepe mari, 2 morcovi, 2 ardei kapia (sau grasi), 200 grame mix de porumb fiert si mazare, 10 linguri de ulei, mirodenii: 1 lingurita de sare, 1/4 lingurita de piper, 1 legatura de patrunjel

Se pune la fiert 1/2 kg de orez, sau se pune la scurs 1,5 kg de orez gata fiert.

Se taie ciupercile (nu foarte marunt) (2) si se pun intr-o tigaie la uscat (fara ulei!) (3), indepartandu-se din cand in cand cu o lingura zeama lasata de acestea. Se maruntesc apoi ceapa si ardeii (4) si se pun intr-o alta tigaie la prajit in 4 linguri de ulei (5). Se adauga 1/2 lingura de sare si 1/4 lingurita de piper (6) peste ciuperci cand acestea sunt scazute (uscate) (7). Se amesteca bine si se mai lasa 2 minute, dupa care se iau de pe foc.

Intre timp se dau pe razatoare morcovii si se scurge mixul de porumb&mazare (8). Cand ceapa si ardeii sunt aproape calite, se adauga mixul de porumb& mazare si cealalta jumatate de lingura de sare ramasa (9). Se amesteca bine si se mai lasa 3 minute la foc mic, dupa care se adauga ciupercile si inca 4 linguri de ulei (10). Se amesteca totul (11) si se mai lasa la foc mic inca 3-4 minute.

Intre timp se marunteste patrunjelul (12). Intr-un bol mare se pun: orezul, morcovul ras, legumele calite si patrunjelul maruntit (13). Se omogenizeaza totul foarte bine (14) si se aseaza intr-o tava unsa cu 2 linguri de ulei (15). Se acopera cu o folie de aluminiu si se da la cuptor la foc mic (16).

Dupa 30 de minute se scoate, se indeparteaza folia de aluminiu si se mai lasa in cuptor 20 de min la foc potrivit (mediu), pana se obtine o crusta rumenita (17).

Se scoate de la cuptor, se portioneaza cu o spatula de lemn si se lasa putin la racit. Se consuma cald!

(mai multe fotografii aici)

Nota bene: Pentru ca se pregateste la cuptor, orezul poate fi si de calitate mai slaba (bob mic, rotund etc.). In loc de ardei, sau pe langa acestia se mai pot folosi gogosari si fasii de vinete coapte. Nu maruntit foarte tare ciupercile pentru ca riscati sa le cautati printre orez la final. Nu lasati ceapa si ardeii sa se caleasca prea tare. Aveti in vedere ca acestia mai raman in tigaie la calit si cu restul legumelor. Daca nu dispuneti de folie de aluminiu atunci lasati orezul 50 de minute doar la foc mic, altfel riscati sa il uscati prea tare.

Mici secrete: Pentru ca totul sa iasa bine e important sa nu caliti prea tare legumele si sa nu uitati orezul foarte mult in cuptor. Daca aveti posibilitatea, folositi in schimbul tavii un vas de lut cu capac. Veti fi surprinsi de rezultat! Reteta de fata merge de minune cu un sos de smantana si busuioc verde (adaugandu-se in acest caz si un vin alb demisec), cu muraturi sau salata de varza stropita cu putin otet balsamic.

Pofta mare si astept aprecierile voastre!

5 responses to “Orez cu ciuperci si legume la cuptor

  1. super super super

  2. ziceai de sos de smantana…cum e un sos de smantana a la Beri? pls da reteta :)

  3. pai te astept la mine la o sesiune de practica in bucatarie. Ma refer la mine cand spun de practica, pt ca inca nu am mai fost pana acum indrumatorul nimanui in bucatarie!

  4. Am incercat si eu in seara asta… clar am nevoie de indrumarea sefului bucatar.. a iesit..comestibil..cred ca sunt eu antitalent :)))

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s