Penne Rigate cu sos alb de ciuperci

Ingrediente (4 portii):

500 gr. Penne Rigate, 300 gr. smantana crema, 500 gr. ciuperci proaspete, o lingura de ulei de masline, o ceapa (medie), patrunjel verde, mirodenii: sare, rozmarin, piper alb, origano, busuioc.

Se pun la fiert intr-o oala incapatoare cele 500 gr. de Penne Rigate în 2-3 l. de apă. Se adauga o linguriță de sare si se amesteca din cand in cand cu o lingura de lemn pentru ca pastele sa nu se lipeasca intre ele.

Intre timp, se pune la calit ceapa taiata slice (pestisori), intr-o lingura de ulei de masline. Intr-o alta tigaie intinsa se pun cele 500 gr. de ciuperci taiate (felii) si se lasa la scazut, indepartand din cand in cand zeama lasata.

In timp ce se caleste ceapa se adauga un varf de cutit de piper alb (foarte putin). In cealalta tigaie se adauga peste ciuperci un sfert de lingurita de sare, un varf de cutit de piper alb, putin origano si un varf de lingurita de busuioc (uscat), si se lasa sa scada in continuare, indepartand constant zeama lasata.

Cand ceapa este aproape calita (galben-auriu) se adauga in tigaie cele 300 gr. de smantana, putin rozmarin si patrunjelul maruntit. Se lasa la foc mic 2 minute, amestecand continu, dupa care se da deoparte. Ciupercile se iau de pe foc doar cand acestea nu mai lasa zeama (sunt uscate).

Cand pastele sunt fierte se rastoarna intr-o sita si se lasa la scurs. Se pune din nou pe foc tigaia cu sosul alb si se adauga ciupercile uscate. Se amesteca timp de 2 minute totul dupa care se adauga pastele. Se amesteca bine si se servesc imediat (calde).

Nota bene: Puteti inlocui Pennele Rigate si cu Fusilli. Folositi pentru prepararea sosului o tigaie incapatoare. Daca nu dispuneti de una, atunci preparati sosul intr-o oala. Se pot folosi in loc de ciuperci proaspete si ciuperci la cutie, urmarindu-se ca si in cazul ciupercilor proaspete acestea sa fie uscate in tigaie. Nu lasati ceapa sa se caleasca prea tare. Folositi o smantana crema, adica o smantana nefermentata. Nu clatiti pastele fierte cu apa rece, lasati-le sa se scurga si atat. Daca aveti posibilitatea, folositi in schimbul busuiocului uscat putin busuioc verde maruntit, pe care sa il adaugati doar pe deasupra inainte de servire.

Mici secrete: pentru a savuta la maximum aceste paste puteti adauga in farfurie putina branza Granna (parmezan), si le puteti servi cu un vin alb demidulce (indicat Chardonnay). In cazul in care aveti si desert la masa, puteti servi la paste doar un vin alb demisec (indicat Ponit Gris sau Dry Riesling).

Pofta mare si astept aprecierile voastre!

12 responses to “Penne Rigate cu sos alb de ciuperci

  1. ai promisiunea mea ca iti gatesc! Cu toate astea sper sa ajung si eu la Lyon! Te imbratisez… si mi-e dor de tine ca la Oradea!

  2. urmaresc de ceva vreme retetele pe care le tot prepari, iar penne rigate m.au dat gata🙂 trebuie sa facem cumva, daca nu vii tu la lyon, cu prima ocazie cand ajung in cluj, promite ca.mi gatesti😀
    pooop

  3. atunci renunta la vecina ta daneza si hai la mine sa gatim 2 portii ca pentru noi doi, in amintirea vremurilor bune! Imbraisarile mele peste hotare, la Aahrus!

  4. Delicioasa reteta ta Beri scumpule!! Dar sa stii ca as vrea sa o incerc o data facuta de tine🙂 Sa stii ca si vecina mea daneza a papat si a zis ca e super super buna.

  5. multumesc mult de aprecieri si ma bucur din toata inima ca ti-a iesit, ba mai mult ca ai avut cu cine sa imparti. Pentru ca, sa recunoastem, o mancare e mai buna cand e impartita cu prietenii. Astept atunci aprecieri si la celelalte retete. Hugs catre Europa!

  6. A fost prima reteta care m-a tentat si a iesit ffff buna, toti colegii mei si prietenii lor (7 cu totii) au gustat si le-a placut foarte mult. Intr-adevar foarte bun!!! Urmatoarea experienta: placinta cu mere😀
    Pupici si la mai multe😉

  7. pai hai la Cluj! Cu ce te astept?

  8. Vreau la Cluj!!! Mi-e foame!!!:((

  9. nu o sa fie la fel, dar merge, cu conditia sa fie consumat doar cand e cald.

  10. suna incredibil de simplu si de BUN! trebuie sa imi mai iau doar niste rozmarin, samntana, o cutie de ciuperci un Chardonay de Murfatlar, si o fata frumoasa cu care sa le impartasesc si gata!
    o experienta frumoasa se anunta:P:D

    intrebare- in loc de ulei de masline, merge o feliuta de unt?

  11. iti tin pumnii, si daca e nevoie, sau ai nelamuriri sunt contactabil!

  12. Beri, m-ai dat gata! Omule, nici micul dejun nu l-am luat! Totusi, cred c-am sa „execut” reteta maine seara, sa vedem ce izbuteste bucatarasul cel viteaz… :))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s