Lipie araba cu branza

Ingrediente (20-25 lipii):

1 kg faina alba (01 sau integrala), 300 gr. branza de burduf (sau branza frecata Vladeasa), 1 ou, 300 ml apa (calda), jumatate de lingurita de sare, un varf de cutit de nucsoara

Se pune branza intr-un castron si se marunteste cu ajutorul unei furculite (1). Daca aceasta este foarte proaspata se adauga 3 linguri de faina pentru a usura precedeul. Se adauga apoi un ou si se framanta bine (2). Se inmoaie totul cu 200 ml de apa calda (3), dupa care se adauga putina nucsoara (4). Compozitia obtinuta (5) se adauga peste faina sezata intr-un castron incapator (6).

Se framanta totul bine (adaugandu-se apa calda cat este nevoie) pana se obtine un aluat consistent (7). Se intind foi subtiri pe o masa pudrata in prealabil cu faina (8), iar foile obtinute se aseaza pe o tabla de copt bine incinsa, mentinuta la foc mic) (9). Se lasa la copt 2-3 min, intorcandu-se intre timp de 3 ori (10).

Lipiile astfel coapte se pot consuma ca atare (11) sau umplute cu diferite compozitii, precum Mix indian de radacinoase (12).

(mai multe fotografii aici)

Nota bene: Se poate adauga pe langa faina si putina tarate de grau sau se poate folosi o faina mixta de ovaz, secara etc. Lipia araba se face in general cu condimente precum curcuma, ghimbir sau usturoi, dar acesta poate fi inlocuit si cu rozmarin sau chiar busuioc uscat daca aveti alte preferinte. Nu lasati prea mult lipia la copt, riscati sa o uscati prea tare. Pentru conservare puteti folosi o punga de PVC sau hartie cerata.

Mici secrete: Daca vreti sa obtineti un mic dejun copios, atunci puneti intr-o lipie legume  proaspete si branzeturi neacidulate, ou maruntit si chiat ton. De asemeni, o puteti servi ca substituient la paine, fiind 100% naturala. De asemeni, puteti usca mai tare lipia astfel incat ea sa devina ca un biscuit. Astfel o puteti consuma cu branzeturi fine, sosuri picante, sau cu bere ori sucuri naturale in timpul unui film.

Pofta mare si astept aprecierile voastre!

One response to “Lipie araba cu branza

  1. Excelent! Felicitari!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s